Spotify - Den svenska musikstreamingtjänsten


Spotify är en musiktjänst för att gratis eller mot betalning lyssna på obegränsat med musik streamat över Internet. Streaming är en teknik där median (i dethär fallet musik) överförs till datorn och spelas upp men aldrig sparas. Detta möjliggör att Spotify har kontroll över musiken och att musiken inte kan spelas utan att det loggas. På så sätt får artisterna och skivbolagen betalt efter hur många av deras låtar som spelas.

Spotify startades april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Moderbolaget är registrerat i Luxemburg men har 3 kontor i Sverige; Stockholm, Göteborg och Borås. Dessa kontor ligger under det svenska bolaget Spotify AB. Bolaget har enligt rykten tagit in 15,3 miljoner euro som är ungefär 150 miljoner svenska kronor som riskkapital.

För att köra Spotify behövs ett konto hos Spotify samt en klient. Om man kör gratisversionen eller bara har ett så kallat "Day pass" av Spotify behöver man köra Spotifys egna klient. Om man däremot har Premium versionen kan man köra andra klienter till andra plattformar. Exempel på detta är Despotify som var den första klienten till Spotify som inte var utvecklad av Spotify själva. Despotify har dock inget grafiskt gränssnitt utan styrs via ett så kallat CLI (command line interface) där programmet styrs och visar information i enbart text.

 • Gratis versionen av Spotify kan streama musik från Spotifys egna klient, klienten finns till Windows och Mac men kan även köras på Linux med hjälp av Wine. Denna version finansernas av reklam som spelas mellan låtarna.
 • Day pass är likadan som gratis versionen förutom att ingen reklam spelas mellan låtarna, day pass köps i intervaller på 24h och kostar 9kr.
 • Premium skiljer sig mer från gratis versionen än Day pass gör. Precis som i Day pass spelas ingen reklam mellan låtarna. Andra saker som premium erbjuder är:
  • Högre kvalité
  • Användning av andra klienter möjlig
  • Ingen reklam
  • Användning av klienter till andra plattformar möjlig (tex till iPhone och Android)

Mobila enheter

Som tidigare nämnt kan man om man har premium använda spotify till mobila enheter. Den enda enhet som Spotify finns till idag är iPhone men Spotify har även visat upp en snarlik applikation till Android. Applikationerna till iPhone och Android fungerar nästan som standardapplikationen, det finns dock lite småsaker som skiljer. En väldigt intressant funktion är "Offline playlists" som gör det möjligt att göra sina spellistor tillgängliga offline. Det betyder att man kan göra sin spellista till en offline playlist när man är hemma och lyssna på den i bilen där man inte har någon Internetuppkoppling.